PROGETTI

Campidoglio 2 Office

New development of the Roman Municipal Government offices

TYPES: Office and Commercial
LOCATION: Rome
YEAR: 2012
CLIENT: Municipality of Rome
ACTIVITIES: Preliminary and final design, working drawings
AREA: 93.000 sqm

The Campidoglio II project, developed in collaboration with Astaldi group, Proger and Enetec, provides for the construction of a building located in the roman quarter Ostiense.

The project includes five new buildings for 4.350 employees, three multilevel parking garages, an auditorium with 800 seats and local service areas (conference room, library, gym, kindergarten and gastronomic facilities).

The building is noticeable for its long linear building, lining up the northern boundary of the plan area and looking north side through its two facades. A large elevated square, accessible by stairs from both south and west sides, serves as a monumental plinth from which the three most representative quadrangular structures rise. The detached structure of the former tobacco factory will be totally renovated to host the auditorium, some offices and other services. Finally, a network of footpaths and gardens (on ground and underground levels) has been designed to connect the various parts of the building to the surrounding public spaces.

All the elements contribute to configure a project focused on the centrality of public spaces. The architectural typology of the Capitoline acropolis to which the project explicitly refers is not only a simple suggestion, but rather the fulfillment of a new centrality unifying public buildings, local public services, halls, squares, gardens and terraces, that relate with each other through above or underground paths and public spaces and through the architectural identity of the new buildings.

The main objective is the rationalization of the Roman administration offices for a new ambitious development of the historical Ostiense district in Rome.

The whole building will follow the highest technological standards in using sustainable energy and implementing  equipments for the production of green energy.

Furthermore the project has been developed in order to achieve: separation between pedestrian traffic and cars; an identifiable and homogenous public space; integration of public areas and parks; functional and spatial adaptation in the local context; consistency of the project with the traffic plan; good accessibility by car and by public transport.