PROGETTI

Polo Pindaro University Campus

Design of the new Polo Pindaro university campus

TYPES: Education and Health
LOCATION: Pescara
YEAR: 2005
CLIENT: University of Chieti “G. D’Annunzio”
ACTIVITIES: Preliminary and final design, working drawings
AREA: 15.000 sqm

The Polo Pindaro hosts the new headquarters of the Faculties of the University of Chieti "G. D’Annunzio”, new spaces for the university departments and a modern multimedia library. The new facility is located along the recent “green street”, an ecological infrastructure conceived to concentrate the main functions of that part of the city.

The project is particularly focused on the creation of pedestrian public areas within the new educational centre, and of a new public space coherent with the surrounding pedestrian areas.

Among the new interventions, there are: a terrace square on two levels where the big multimedia library rises up; an open-air cavea for seminars, sheltered by the building projection; a small linear park with sports route. The new university building will include areas for educational, departmental and administrative activities.

This functional layout translates into a volumetric composition based on a large area for educational activities and services for students, with a crossing central longitudinal gallery. Upon this area, it rests a longitudinal building containing the administrative offices and the Departments.

The two units are divided by a technical storey for electromechanical systems and by the central gallery roof. The L-shaped conversion of the roof along the offices’ west-side wall shelters the facades.

The vertical distribution follows three systems: large flows including vertical connections within the central gallery, punctual connections based on big lifts and staircases, and emergency exits. The spaces for the educational activities are placed into two longitudinal blocks defining the central gallery.

The volumes enclose three areas for learning activities. The gallery is the central place for all connections, the place of collection and distribution of users’ flows, designed as a complex bioclimatic system. Due to its shape and technology, this gallery allows a particular interaction with environment.